Guia Empreses Uec girona
  Àrea agremiats  
 
Usuari (NIF)
Clau (Num. Agremiat)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

  Notícies  
         
 

 

23/07/2008
L'impacte del TAV a les comarques gironines

Aquesta línia d'alta velocitat per a viatgers i mercaderies està emmarcada en l'anomenat Arc Mediterrani, que engloba tota la costa catalana, francesa e italiana, i que està previst que sigui una realitat al 2025 si s'accepta completament per la Unió Europea. L'objectiu d'aquest projecte batejat com Arcomed, és reduir el trànsit per carretera al sud d'Europa i facilitar la mobilitat generada pels 70 milions de turistes que hi circulen cada any, així com del transport de mercaderies.

La posada en marxa del TAV permetrà reduir el trànsit de entre 7000 i 8000 camions diaris per la frontera de la Jonquera. A més de reduir distàncies i temps pel que fa al trànsit de viatgers. Segons la Generalitat està previst que el TAV entre Barcelona i Gènova tingui parades a Perpinyà, Figueres i Girona.

El termini previst per la posada en marxa del TAV per al tram entre Hostalets de Llers (Alt Empordà) i Perpinyà està establert per al proper 17 de febrer de 2009. Per a la resta de tram que passa per les comarques gironines els terminis són més llargs ja que encara estan molt endarrerides les obres, encara que des de Foment, per a accelerar el projecte s'ha comentat la opció de que els trens puguin circular per una tercera via paral·lela a la del tren convencional.

Des de l'Ajuntament de Girona es veuen les obres del TAV com una oportunitat per a frenar les últimes dades d'augment de l'atur al sector de la construcció. Adif intentarà que es contracti personal de la zona. El més demandat serà personal ben qualificat i per això es necessari una formació adequada per a poder aprofitar els llocs de treball que genera aquesta obra pública.

El desenvolupament de les obres del TAV s'ha trobat amb alguns entrebancs i està comportant alguns canvis per al dia a dia dels gironins. El passat mes de juny, a les obres es van descobrir unes restes arqueològiques de l'època romana a la vora d'un camí. També s'han trobat més restes a altres punts, com els 33 banquers de 1944 construïts pels soldats de Sant Ferran de Figueres. Finalment, aquestes troballes no van suposar cap problema.

A la ciutat de Girona les obres ja s'han començat mentre que a Figueres tan sols s'han fet les primeres prospeccions, i a més cal tenir en compte que el debat sobre la situació de la futura estació no fa més demorar l'inici de les obres. S'ha de tenir en compte que el termini del tram gironí ha d'estar enllestit al 2012.

Les obres a la ciutat de Girona

Al centre de Girona, ja està patint les conseqüències de l'inici de les obres amb la supressió d'unes 200 places d'aparcament. La zona d'estacionament de sota les vies, entre el carrer Emili Grahit i el Cassià Costal, servirà per a que les empreses de l'obra puguin dipositar els materials a utilitzar.

La zona del barri Güell-Devesa serà un dels més afectats ja que per a construir els pous de compensació, per a poder injectar morter en les zones d'edificis per a evitar esllavissades, s'hauran de tallar al trànsit almenys cinc carrers durant 8 mesos.

Per a no tenir problemes, Adif ha crea una oficina d'informació del TAV a Girona per a solucionar qualsevol dubte. Així s'han fet més d'un centenar de sol·licituds d'inspecció dels habitatges, entre altres consultes. Els tècnics ja han revisat més de 300 edificis i diverses zones als voltants de l'estació i del traçat del TAV.

La desaparició de la gasolinera del Parc Central i del trasllat de l'escultura de la Plaça Europa són el preludi de les obres de la nova estació que es situarà a l'espai d'aparcament del carrer de la Creu. Un cop acabada al 2011, l'estació d'autobusos també quedarà soterrada juntament amb la futura terminal de trens i un gran espai d'aparcament. La creació de l'estació comportarà un camió cada dos minuts durant els 400 dies que durarà l'excavació, i els treballs de les pantalles de l'estació i la tuneladora començarà a foradar a l'octubre del 2009.

Dos punts de vista a Figueres

L'Ajuntament de Figueres defensa la creació de dues estacions, la del centre de la ciutat soterrada per a trens convencional i la de Vilafant amb ample europeu per als trens d'alta velocitat, i també per als convencionals.

En canvi, la concessionària del tram Figueres-Perpinyà sosté la opció d'una estació intermodal que permeti als passatgers fer el canvi del tren convencional al d'alta velocitat, i a la inversa. Plantegen l'estació de Figueres com un complement de la de Girona i per lo tant lògic que sigui una única estació.

Des del Ministeri de Foment, es considera que fer dues estacions dificulta la integració del territori ja que mai es podrien connectar. Mentre es departeix el tema, s'ha decidit la construcció d'una estació del TAV provisional fins que no hi hagi acord, i així no frenar el desenvolupament de les obres d'aquest tram.

Entre Riudellots i Sant Julià de Ramis

Les obres del tram de l'entrada sud de Girona i Riudellots ja s'han iniciat i es preveu que durin un any i mig, és a dir, fins a principis del 2010. Per altra banda, els treballs de l'extrem nord, on es projectaran la zona dels túnels a Sarria i Sant Julià, es preveu que siguin més llargs, i es calcula que tindran una durada d'uns 32 mesos.

Per a portar un seguiment de les obres d'aquests trams i minimitzar els efectes sobre els seus territoris s'ha creat una comissió formada per Riudellots, Vilobí, Aiguaviva, Vilablareix, Fornells, Girona, Sarrià i Sant Julià de Ramis.

A l'AP-7 al seu pas per Riudellots ha s'ha finalitzat el desviament de l'autopista per a poder iniciar la construcció del viaducte de 106 metres de longitud que travessa la carretera.

Decarregar document

 
© Unió d'Empresaris de la Construcció 2008