Guia Empreses Uec girona
  Àrea agremiats  
 
Usuari (NIF)
Clau (Num. Agremiat)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

  Notícies  
         
 

 

04/03/2015
Torna la construcció

El sector del totxo lidera al febrer la baixada de l'atur a Catalunya

Perd més de 1.300 desocupats

El SOC té 1.645 inscrits menys

Hi ha més dones i també més joves sense feina

04/03/15 LAIA BRUGUERA

El nombre d'inscrits a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha baixat al febrer en 1.645 persones respecte al gener i ha estat la construcció el sector que ha liderat la caiguda mensual de desocupats, fet que pot ser vist com a signe de recuperació però també com la possible repetició dels errors comesos en el passat. Aquesta branca d'activitat va restar el mes passat 1.334 desocupats, un descens que també va ser pronunciat al conjunt de l'Estat, la qual cosa porta Infojobs a recordar que només sortirem “enfortits” de la crisi si “s'aconsegueix canviar el model de creixement per no dependre únicament del sector immobiliari i el turisme”. També el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, advertia ahir que “si hem de tornar a créixer per aquesta via, a mitjà termini serà contraproduent”.

Cristina Faciabén, secretària de socioeconomia de CCOO, matisa la suposada fortalesa del totxo, relacionant-la amb les obres puntuals que s'estan fent de cara a les eleccions municipals. A més, recorda que les dades oficials es fixen en l'última ocupació de l'aturat, de manera que no signifiquen sempre que aquella persona que treballava en la construcció hagi trobat feina en el mateix ram. Sigui com sigui, l'atur ha baixat en tots els sectors menys en l'agricultura i en el col·lectiu sense feina prèvia, i el nombre de contractes indefinits ha crescut el doble que el dels temporals. Són dues bones notícies que ahir celebraven el govern i les patronals, que creuen que les dades constaten que la recuperació està en marxa, però els sindicats reiteren que la millora és molt relativa –581.124 persones sense feina i això sense comptar la gent que no figura a les llistes oficials perquè no està inscrita al SOC– i que, en tot cas, deixa fora molts col·lectius.

Al mes de febrer hi havia 48.462 aturats menys que fa un any però han repuntat l'atur juvenil i el femení, i ha continuat pujant la xifra d'aturats que ja no cobren cap prestació. La millor dada en anys

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, va destacar ahir que és el vintè mes consecutiu que l'atur baixa en taxa interanual i que, de fet, el descens d'aquest febrer –d'un 7,7%– és el millor per aquest mes dels últims disset anys. Per trobar una dada similar ens hem de remuntar al 1998, en què la reducció de desocupats va ser de 50.400 persones. Tot i reconèixer que “la situació és complexa per a la població que hi ha a l'atur”, Aregio també es va mostrar satisfet amb la pujada de l'afiliació a la Seguretat Social –amb més de 18.000 persones amb relació al mes passat– i el bon comportament dels contractes indefinits, que en taxa interanual creixen un 27%, el doble que els temporals. “La crisi ha fet que augmentin més els contractes temporals però abans de la crisi el percentatge de l'estructura dels contractes indefinits i a temps complet a Catalunya era del 61% dels contractes i ara és del 60%”, afirmava ahir Aregio. Per David Garrofé, secretari general de la Cecot, “aquestes dades mostren una tendència, tot i que encara incipient en el sector empresarial productiu associat, que la situació s'està estabilitzant quant a la destrucció d'ocupació i es manté una lleugera millora de l'activitat en determinats sectors que va iniciar-se l'últim trimestre del 2014”.

Els sindicats, però, també posen molts matisos a la millora en la contractació. “Un 66,38% del total de la contractació del mes de febrer han estat contractes temporals del sector serveis”, destacava ahir la UGT. Comissions, per la seva banda, recordava que el febrer no té una estacionalitat que demani augmentar molt el nombre de contractes temporals: “La campanya forta de rebaixes ja ha acabat i encara no és temps de turisme, així que el que hauria d'haver-hi és tot de contractes indefinits i només quatre de temporals”, afirmava la responsable de socioeconomia del sindicat.

Tot i la caiguda global de la desocupació, entre les dades més preocupants fetes públiques ahir pel Ministeri d'Ocupació destaca el repunt de l'atur juvenil. Hi ha 39.863 persones menors de 25 anys que busquen feina enfront de les 38.633 del mes anterior. Respecte a fa un any, s'ha reduït, però, un 5%. També puja la desocupació femenina: les dones aturades representen ja un 51,4% del total d'inscrits al SOC.

Paral·lelament, continua disparant-se el nombre d'aturats que ja no cobren cap prestació. Ja són 239.614 persones.

Al conjunt de l'Estat, el nombre de desocupats va baixar en 13.588. Es tracta del millor comportament en un mes de febrer dels últims catorze anys, va destacar ahir el govern espanyol.

Font: El Punt Avui

 
© Unió d'Empresaris de la Construcció 2008